dimarts, 28 de març del 2017

Preu de la virginitat.


 Curiositats en Capítols Matrimonials.

El dia 12-08-1843, davant del notari de Vilafranca del Penedès, Francesc Ignasi Solà, es van redactar els següents Capítols Matrimonials realitzats per la parella JOAN VIA COLOME i TERESA VALLES BERTRAN, els dos fills de Torrelles de Foix.

El més sorprenent en aquests Capítols és el detall que ens indica que Joan Via  perdona a la seva futura esposa deu lliures del total que ella havia d'aportar als esponsalicis, i la sorpresa deriva del motiu: en reconeixement a la virginitat de la noia en accedir al matrimoni. No sé si aquesta redacció, possiblement una figura jurídica, era habitual en aquells temps però, com a mínim, resulta curiosa.

Aquí podem afegir que els Capítols indiquen igualment en quins terminis un i altre ha de realitzar l'aportació monetària al matrimoni, no s´indica que aportin cap altre bé i hem de pensar que possiblement no tenien ni terres ni propietats de cap mena, i pel que fa als diners, anem a saber si mai els van arribar a tenir per aportar-los.

Tot i això, hem de creure que la seva vida comuna de treball i família va ser profitosa, van tenir descendència i van ser els que van edificar la masia de Can VIA, al Pla de Manlleu. Avui l'edificació segueix dempeus i és propietat d'una branca dels seus descendents, és coneguda com a Can Fesol. Les seves pedres i la centenària alzina que hi ha al seu davant són testimoni d'aquells temps i de com l'empenta d'aquell jove matrimoni ha arribat fins els nostres dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada