dimarts, 4 de gener del 2022

DIGNITAT PERSONES ULTRATJADES

 

                                           DIGNITAT DE LES PERSONES ULTRATJADES

El Papa Francesc en la seva homilia de Cap d’Any, va denunciar la violència masclista emprant aquestes paraules: “PROU, FERIR UNA DONA ÉS ULTRATJAR DÉU”.

Amb aquesta afirmació posa de manifest i fa visible la manca de posicionament per part dels líders mundials en la defensa dels atacs que des de fa anys pateixen les dones. Així en aquest cas, el Papa Francesc, com a màxima autoritat catòlica, pren aquest posicionament decididament a favor del respecte del qual han de ser mereixedores totes les dones, sense importar el seu color, raça, cultura, creença o posició social.

Però penso que també es troba a faltar un posicionament, molt més decidit, clar i valent, en la defensa i denúncia dels atacs soferts per molta població infantil per part de les persones que haurien de ser referents i guies en la seva orientació moral. Aquí l’ultratge és molt més greu, perquè s’atempta contra la fragilitat, innocència i indefensió de l’ésser viu amb més necessitat d’amor que hi ha. Malauradament, no existeix una condemna contundent, sinó que hi ha foscor i silenci, com si la vida d’aquells infants, convertits en persones adultes, ja no tingués dignitat i no fos mereixedora de la doble justícia que haurien d’impartir tant les autoritats civils com les eclesiàstiques per tal de condemnar els causants i, sobretot, els encobridors dels actes exercits.

La reforma del Codi de Dret Canònic, que ha entrat en vigor el passat 8 de desembre de 2021, inclou per primer cop la pederàstia com a delicte contra la dignitat de les persones. És el primer pas per establir els drets dels infants ultratjats, però serà suficient per respondre adequadament a les exigències de justícia dels milers de casos que hi ha per tot el món?, o els causants seguiran gaudint de la seva impunitat absoluta?, propiciada pel silenci i indiferència social, així com per la falta de transparència i rigor en el tractament de les denúncies. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada