dissabte, 12 de novembre del 2016

Circuit de Vilafranca del Penedès: "Bressol de la Formula 1 a Espanya"

Heus ací els textos de dues cartes publicades al setmanari local "3 de vuit":

El primer va ser publicat el 29-05-2015:

- Ben sovint hi ha coses que et fan adonar de com són les persones les que fan la història, els indrets on aquesta succeeix passen a formar-ne part, sovint malgrat el desinterès o apatia dels que en són els seus habitants. Aquesta reflexió és aplicable a molts àmbits i també a Vilafranca, a la nostra senyora vila.
Entre els anys 1921 i 1923, Vilafranca va esdevenir el centre mundial dels aficionats al món automobilístic, un món tecnològicament molt diferent de l’actual, però que feia camí per arribar al que és en l’actualitat. En va esdevenir el centre per obra i gràcia d’una colla d’entusiastes del motor que van escollir Vilafranca per a situar-hi un circuit on poder celebrar-hi curses automobilístiques i va ser aquí on es va celebrar la primera cursa internacional d'Espanya de vehicles de quatre rodes a motor, la que va ser la segona cursa d'Europa, després de la que s’havia celebrat a França.
A la seva columna "El barrinaire" en Josep Arasa i Ferrer a aquestes mateixes pàgines ho comentava de forma resumida el 20 de febrer del 2010. Tot i això ha estat l'aparició del llibre Penya Rhin de Ramón Giner i Filella el passat més d’abril el que ens ha permès comptar amb una amplia informació amb infinitat de detalls i fotografies del moment sobre aquestes curses.
En sortir de l’acte de presentació alguns assistents comentàvem el desconeixement que en teníem d'aquestes curses i de la repercussió que van tenir a nivell mundial. És trist que fins ara no en sabéssim gran cosa, però encara és més trist que no hi hagi cap mena de plafó informatiu que ho recordi i que tampoc no hi hagi cap carrer dedicat a aquest entusiastes que en aquells anys van internacionalitzar la nostre vila, malgrat que sovint eren "gent de fora".


Aquest segon va ser publicat el 11-12-2015:

- Si posem “Penya Rhin” al cercador d’internet, l'entrada de la Viquipèdia ens diu: "L'any 1921 és va disputar el Campionat d'Espanya d'automobilisme (segon d'Europa desprès del francès), organitzat per la Penya Rhin. Va començar a Vilafranca del Penedès els anys 1921, 1922 i 1923".
Eren carreres de ressò internacional i van comptar amb l’acreditació de corresponsals de tota Europa. 

Va ser aquí, a la cursa vilafranquina, on es van establir algunes de les normes encara vigents a l'actual Formula 1. Vilafranca, amb una població que no arribava als 9.000 habitants, va rebre fins a 25.000 espectadors amb ganes de no perdre's l’oportunitat de veure en directe aquestes curses; entre ells hi havia personatges de la reialesa, noblesa i de les més distingides famílies del moment, i això tres anys seguits.
En el llibre “L'Abans” dedicat a l'Alt Penedès de l'any 2000, a les seves 642 pàgines sols podem trobar dues línies dedicades a la Penya Rhin. En els llibres “Vilafranca, capital del Penedès”, del 2003, i mes recentment la “Història de Vilafranca del Penedès” del 2008, no hi ha cap referencia ni al circuit ni de les curses que van fer que la nostra vila fos capdavantera en aquests espectacles esportius en tot l'àmbit mundial.
"Diuen que un poble no té identitat i no té memòria històrica és un poble vuit, sense contingut". Paraules copiades literalment del preàmbul d’un dels llibres que acabo d'esmentar. Per ser coherents amb la frase ens caldria fer justícia a aquests 95 anys d'oblit de uns fets que formen part de la nostra història, com a mínim col·locar un plafó on s'expliqui aquests esdeveniments, hauria de situar-se al mateix indret on hi havia les tribunes del circuit que, per cert, tenien una capacitat per a més de 6.000 persones.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada